GEZİ PLANI NASIL YAPILIR?
GEZGİNLER İÇİN TÜM TÜYOLAR BURADA!
PLANINI YAP , ROTANI BELİRLE
TURLA MI BİREYSEL Mİ GEZELİM?
Bir yere giderken kısa veya uzun süreli olsun bireysel seyahat eden kişilerin rota belirlemesi gerekebilir. Rota belirlerken yürüyüş rotası ,araba ile gezi rotası veya diğer ulaşım araçları ile ilgili rotalar için netten araştırma yapabilir veya kitaplardan tüyolar alabilirsiniz.
Ben özellikle Avrupa içinde araba ile gezmeden önce rotalar belirleyip hangi şehirde kaç gün kalacağıma karar verirdim.1 aylık veya haftalık olarak rotalar yaparak planlı gezme ayarlamak ve daha çok yer görmek amaçlanıyor. Tabi ki rotalar her zaman %100 gerçekleşmiyor bazı yerlerde fazla vakit kaybedince öbür yerlere daha az zaman kalıyor bazen de rotada değişiklik yapmak gerekiyor.
Yurt içinde
Yurt içinde gezerken dil sorunu olmadığı için bireysel olarak gezmek daha çok rağbet görüyor. Ucuz veya bedava konaklama seçeneklerinin dışında artık ulaşım da kolay, ucuz ve kredi kartıyla biletler online peşin veya taksitli biletler alabilirsiniz.
Turların artısı ise daha ucuza kısa zamanda daha çok gezme olanağı var.
Günübirlik turlar özellikle ucuz fiyatlarıyla rağbet görüyor. Bu turlara katılarak yakın mesafedeki gezilecek yerleri ucuz ve ayrıntılı olarak gezmek mümkün.2,3 ve daha uzun süreli turlar ise gidilecek yere göre farklılık gösterebiliyor. Kimine göre fazla yorucu sayılan bu turlarda otobüsle olanlar yolda saatlerce geçirmeyi göze almalı. Ayrıca hiç durmadan bir günde bir çok turistik yeri gezdirdiği için acele gezmeyi sevmeyenlere uygun değil.
Yurt dışında
Yurt dışına giderken tecrübesi olmayanlar ve korkuları olanlar turları tercih edebilirler. Tur firmaları hem vizenizi sizin adınıza kolaylıkla alıyor hem de güvenli, hızlı ,konforlu şekilde
tatil veya gezinizi organize ediyorlar.
Ben turla gitmem macerayı severim diyenler ise gideceği yeri seçtikten sonra vize zorunlu ise gitmek istediği ülkenin vizesini aldıktan sonra uçak bileti ve konaklama rezervasyonlarını yapabilirler. Vizesiz bir yere gidiyorsanız uygun fiyata uçak bileti aldıktan sonra seyahat edeceğiniz tarihler için konaklama seçeneklerini gözden geçirip rezervasyonlarını yaptırabilirler. Gideceğiniz şehirde günlük turlara katılarak çevre yerleri gezebilirsiniz. Popüler ülke ve şehirlerde online satılan saatlik veya günlük turlar çok fazla. Hem ucuz hem hızlı gezmenizi sağlıyor.
Yazın turistik bir yere tatile gidince internetten günlük tur bulup online bilet aldıktan sonra ucuza kolay ve güvenli olarak bu turlara katılıp gezebilirsiniz.
YURT İÇİ GEZİLERİ
GEZMEYE YAKIN YERLERDEN BAŞLAYIN
Daha önce yaşadığınız şehirden çıkmadıysanız, gezmeye çevrenizden başlayın. Çoğu insan yoğun çalışma koşulları ve olumsuz hayat şartları yüzünden yaşadığı şehirlerdeki tarihi turistik yerleri bilmez veya daha önceden ziyaret etmemiştir. Nedense yakınımızdaki yerleri görmeyi daha sonra giderim deyip başka tarihlere erteliyoruz. Öncelikle gezmeye ve keşfetmeye yaşadığınız şehirle başlamalısınız. Kitaplardan veya internetteki gezi bloglarından yararlanarak şehrinizin gezilecek yerlerin listesini çıkarıp günlük kısa veya uzun yürüyüş turlarıyla yakınınızdaki yerleri keşfedin ve bu kez bir turist gözüyle bakın şehrinize. Gezmeyi seven arkadaşlarınız varsa onlara danışabilir ,tavsiye ve tecrübelerini dinleyip yola çıkabilirsiniz.
Şehir içinde gezerken mevsim koşullarına göre giyinip yürümenize zorluk çıkarmayacak şekilde fazla ağırlık yapan kıyafetler, çanta, takı vb. kullanmayın. Rahat yürüyüş ayakkabısı tercih edin ve mümkünse iki eliniz boş olsun ki rahat fotoğraf çekip gerektiğinde kitap harita vb. kaynakları kullanabilirsiniz.
Şehrinizden sonra yakın şehirleri gezmeye başlayabilirsiniz. Tek gezmek istemiyorsanız gezi partneri bulun veya başka şehirlerde yaşayan arkadaş veya akrabalarınız ziyaret edin ve onların size rehBerlik yapıp yaşadıkları yerleri gezdirmesini sağlayın. Sizde sonra onları davet eder gezdirirsiniz.
Gezerken şehirlerle kısıtlı kalmayın. Ülkemizde keşfedilmeyi bekleyen yakınımızda olan ama varlıklarından haberimizin olmağı yüzlerde doğal güzellik barındıran yerler var. Bazen sıradan gibi gözüken bir orman veya gölet bile yakınına gidince gözümüze çok farklı ve huzur verici gelebiliyor.
Şehrin gürültüsü ve kirliliğinden uzaklaşmak hem bedenen hem ruhen iyi gelecektir. Hafta sonlarını ve izin günlerinizi mümkün olduğunca doğal güzellikler arasında geçirmeye ve yeni yerler keşfetmeye ayırın.
YURT DIŞI GEZİLERİ İÇİN
ÖNCE VİZESİZ ÜLKELERLE BAŞLAYIN
Bordo pasaport sahibi vatandaşlar 111 ülkeye vizesiz veya sınır kapısında vize alarak giriş yapabilir.(Rusya artık vize istiyor)
Vizesiz ülkeler tam liste için tıklayın
https://epasaport.egm.gov.tr/hakkinda/harclar.aspx
YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI
Yurt dışına çıkan Türk vatandaşından alınan harç. Havalimanlarında veya sınır kapılarında yetkililere sorun nereden alındığını sorun yaşamamak için yurt dışı çıkış harç pulunu yanınızda bulundurun ve pasaportunuza yapıştırmayın.
Eskiden $50’dı artık 15 YTL
PASAPORT
Pasaport alırken mümkün olduğunca uzun süreli almaya çalışın, vize almada işinizi kolaylaştırır ve daha ucuza almış olursunuz.
Pasaport almak için gerekli evraklar ve online başvuru için tıklayın
http://www.mfa.gov.tr/turk-vatandaslarinin-tabi-oldugu-vize-
VİZE NASIL ALINIR?
Vize almadan gidebileceğimiz onlarca ülke var ama rüyaları süsleyen İngiltere, İtalya, ABD, Avustralya gibi ülkelere gitmek için vize şart.
Vize sorunu maalesef ülkemizde çözülmeyi bekleyen onlarca sorundan bir tanesi ve yurt dışına çıkma hayalleri olanların en büyük kabus.
Vize alırken konsolosluk ve diğer resmi internet sitelerini çok iyi araştırın.
Para sıkıntınız yoksa aracı firmalarla vize almak daha kolay derler .Mısır’a ilk turla giderken vizeyi tur şirketi almıştı aynı ülkeye ikinci kez giderken kendim konsolosluğa başvurdum ,aracı firmaların istediği fiyatın çok daha altında para ödeyerek vizemi aldım. Bir yere turla gidiyorsanız vizenizi tur firması alır ve oldukça kolaydır fakat benim gibi daha çok bireysel gezmeyi seviyorsanız vize almak daha zor oluyor. Vize alırken pasaport süreniz çok önemli ne kadar süresi uzunsa şansınız o kadar yüksek.
Vize almak şans işi de denilebilir. Avrupa ülkeleri için gereken Schengen (Şengen)vizesi almak İngiltere ve ABD vizesi almaktan daha kolay. Almak istediğiniz vizeyle ilgili resmi sitelerden bilgi alarak online bireysel başvuru yapabilirsiniz ya da yetkili firma aracılığı ile vizelerinizi daha kolay ama daha masraflı olarak alabilirsiniz.
ULAŞIM YOLLARI VE PLANLAMA
NE İLE GİTMELİ NE İLE GEZMELİ?
Bütçe ve zaman sınırlamanıza göre farklı ulaşım türlerinden yararlanın.
Uçak bileti
Ne kadar erken alırsanız o kadar ucuza seyahat edersiniz. Uçak bileti almak için tarih ve gideceğiniz yeri belirlemeniz yeterli .İnternetten online arama yaparak size en uygun uçak biletini alabilirsiniz. Bazı havayolları büyük indirimler yapıp aylar sonrası için biletleri çok ucuza veriyor, promosyonları takip edip yurt içi ve yurt dışı biletlerinizi erken ve ucuz fiyatlara alın.
Aktarmalı ve gece uçuşları daha ucuza oluyor.
Genelde kullandığım hava yolu firmaları THY, Atlasjet, Pegasus, Sun Express,Air Serbia,Aeroflot,Easyjet,Wizzair,Egyptair,Air Ukraine,British Airways,American Airlines ve Singapore Airlines.En çok denemek istediğim firmalar ise Qatar ve Emirates.
Otobüs
Tren ağları yetersiz olduğu için ülkemizde en çok kullanılan ulaşım yöntemi hala otobüs. Yakın ülkelere de otobüsle ucuza gitmek mümkün fakat oldukça yorucu olabiliyor. Diğer ülkelerde de özellikle Balkanlar, Eski Sovyet ülkeleri ve Uzakdoğu ülkelerinde otobüs en yaygın ulaşım aracı. Ülkemizde en çok kullandığım otobüs firması Pamukkale Turizm.
Tren
Hem ucuz hem konforlu hem pratik. Tren yolculukları oldukça eğlenceli ve mutlaka denenmesi gerekiyor. Gerek ülkemizde gerek Avrupa ülkelerinde ucuza gezmek için ideal. Trenler şehir merkezlerine direk gittikleri için ulaşım açısından çok kullanışlı ve ekonomik. Eski Sovyet ülkelerinde nostaljik yataklı trenleri oldukça kullandım. Avrupa'da tren biletleri
Araç Kiralama
Para sıkıntınız yok ve rahatınıza düşkünseniz uygun fiyata araç kiralayabilirsiniz fakat unutmayın ki bir çok Avrupa şehrinde şehir merkezlerine araç sokulması yasak ve otopark fiyatları uçuk.
Kiralık araç daha çok uzun mesafelerde tercih edilebilir.
İnternetten online defalarca araç kiraladım ve bir sıkıntı yaşamadım. Karar vermeden önce istediğiniz tarihteki araç model seçenek ve fiyatlarını karşılaştırın ona göre karar verin. Küçük araç kiralamak size her açıdan kolaylık sağlayacaktır. Genelde uluslararası sitelerde araç kiralarken ödeminin küçük bir kısmı online kredi kartıyla ödeniyor ,ücretin geri kalanı aracı alırken nakit veya kredi kartıyla ödeyebilirsiniz. Online ucuz araç kiralama
Aracı alırken imzanızı atmadan evrakları kontrol edin, sorularınız varsa yetkili kişiye sorun, hafif te olsa hasarlar varsa bunları hasar tespit raporuna yazdırın ve ödemeyi yapmadan rezervasyon yaptığınız fiyatla aynı olup olmadığına dikkat edin. Kiralama yaparken sigortalı araç seçimi oldukça önemli ve eğer araçla birkaç ülkeye seyahat edecekseniz kiralamadan önce mutlaka bunu bildirin ve ek ödeme varsa yapın.
Şehir İçinde
Mümkün olduğunca ayaklarınızı kullanın, yürümek en iyi keşif aracı yürüyerek şehirlerin en gizli yerlerini bile görebilirsiniz. Uzun mesafelerde halk otobüsleri, metro, tramway, bisiklet taksi vb. kullanabilirsiniz.
Havalimanlarından şehir merkezlerine ulaşım içim varsa tren veya metro yoksa halk otobüsü kullanın. Taksiler genelde pahalıdır ve turistleri kazıklar. Taksi yerine daha ucuz ulaşım yolu olan UBER ve YandexTaxi yi denebilirsiniz.
Bisiklet
Kimileri bisikletle dünyayı gezer biz hala şehir içinde kullanmaya üşeniriz. Bisiklet sürmeyi sevenler bisiklet kiralayarak şehirleri gezebilirler. Bir çok şehirde kiralık bisiklet yerleri mevcut özellikle düz şehirlerde kullanmak oldukça keyifli. Ucuz ve eğlenceli olan bisikletleri kiralarken kilit sorun ki gezerken rahatlıkla park edip güvenlik sorunu olmadan gezin.
Alternatif ulaşım yöntemleri
Otostop
Ucuza seyahat için otostop bir çok ülkede yaygın ve güvenli. Ana yollara çıkıp gideceğiniz yerin ismi yazılı bir pankart açabilir yada sadece baş parmağınızı kaldırarak araç bekleyebilirsiniz. İnternetteki otostop gruplarına üye olarak online araç bulabilirsiniz.
Facebook otostop grubundan araç bulmak için tıklayın
https://www.facebook.com/groups/otostopRail/?fref=ts
Avrupa’da ucuza tren yolculuğu Interrail
Uzun süreli bilet alıp ucuza toplu tren seyahat yapmanızı sağlayan INTERRAIL PASS, Avrupa Demiryolları İşletmeleri tarafından uygulanan, her yaştan gezginlere ekonomik ulaşım olanağı sağlayan bir göster-geç (pass) bilet türüdür. Aynı biletle, istenen yerde ve zamanda istenen trene binme olanağı sağlar.
InterRail Global Pass bileti Avrupa'nın 30 ülkesinde birden 5 gün ile 1 ay arasında, InterRail Bir Ülke Pass bileti ise seçeceğiniz 30 Avrupa ülkesinden herhangi birisinde 3 ile 8 gün arasında sınırsız-bindi ile serbest dolaşım olanağı sağlar.
Interrail resmi websitesi ve online bilet almak için tıklayın
Blablacar
İnternet üzerinden aracıyla seyahat eden üyelerin araçlarındaki boş koltukları satışa çıkardığı yolculuk sitesi. Daha hızlı ve daha ucuza seyahat etmek isteyenler için ideal. Kullanımı oldukça basit.
Blablacar araç bulmak için tıklayın
Deniz Yolu
Ülkemizde deniz yolu Mamara denizinde yaygın ve sık kullanılıyor. İstanbul'dan Bursa ve Bandırma'ya 2 saatte hızlı ve ucuza seyahat edebilirsiniz. Mersin'den Kıbrıs’a feribotlar mevcut. Karadeniz ülkeleri arasında feribot seferleri yapılıyor. Yurtdışında deniz, göl ve nehirlerde taşıma yapılıyor. Gideceğiniz yerlerdeki deniz yolu taşımacılığı seçeneklerini internetten araştırın.
KONAKLAMA SEÇENEKLERİ
UYGUN FİYATLI KONAKLAMA ÖNERİLERİ
İster doğada çadırında istersen evini gezginlere açanlarda bedavaya ya da süper lüks otellerde kalabilirsin ama ben burada daha çok ucuz konaklama seçeneklerinden bahsetmek istiyorum.
Otel, motel, pansiyon, kiralık oda, ev, çadır, kamp vb. onlarca farklı seçenek mevcut.
Kalacak yer bakarken gideceğiniz yerde o tarihlerde etkinlik festival vb. varsa fiyatlar zamlı satışa sunulmuş olabilir bunu göz önünde bulundurun, ucuza konaklama için düşük sezonlar tercih edilmeli. Hafta içi konaklama fiyatları hafta sonuna göre daha ucuz oluyor. Otellerde erken
rezervasyon yaptırarak çok daha ucuza kalabilirsiniz. Şehir otelleri hafta sonuna özel promosyonlar yapabiliyor. Rezervasyonlarınızı her zaman internet üzerinden online yapın.
Kimi sitelerde ödemeler kredi kartıyla online yapılıyor kimi sitelerde ise otele varınca ödeme yapıyorsunuz.Booking.com gibi sitelere üye olup, harcadıkça indirim kazanabiliyorsunuz.
Kalabalık geziyorsanız ev kiralamak daha hesaplı olur tek geziyorsanız özel ya da toplu kalınan bir oda kiralayabilirsiniz. Airbn en çok kullandığım kiralık ev sitesi. Yapılan yorumlara ve evin konumu vb. özelliklerine göre size en uygun evi seçtikten sonra kredi kartınızla online
ödeme ve rezervasyon yapıyorsunuz.
Eve gidince elden nakit ödeme yapma
derdi yok.
Hosteller de son zamanlarda oldukça popüler, hosteller bildiğiniz yurt mantığında, ranzaları olan konaklama yerleridir. Genelde ucuz olsun diye gezgin ve öğrenciler tercih ediyor bende bir çok hostelde kaldım. Hostelworld ve Hostelbookers'ı kullanabilirsiniz. Hostelde kalarak yeni arkadaşlıklar edinirsiniz ve canınız hiç sıkılmaz. Hostelde konaklamak güvenli fakat ses ve ışıktan çok rahatsız oluyorsanız birkaç kişiyle aynı odada uyumak sıkıntı yaratabilir ve ortak tuvalet ve duş kullanımı herkese göre olamayabiliyor.
Couchsurfing kullanarak bedavaya konaklama yapabilirsiniz, misafir olarak başkasının evinde kalma ya da misafir etme yöntemi. Para ödemeden online rezervasyon ve mesajlaşma sistemiyle yapılıyor. Birini evinize alırken veya birinde kalırken yorumlara dikkat ederek seçim yapmakta fayda var. Ayrıca Facebook'taki Couchrail grubuna üye olup bedava konaklamalar yapabilirsiniz.
Çadırda konaklamada oldukça yaygın. Sırt çantalı gezginler genelde çadırlarda konaklıyor.
Özellikle İskandinav ülkeleri kamp için hem çok güvenli hem popüler. Doğada kalmaya korkanlar güvenliği olan ücretli kampingler ucuz fiyatlara kalabilirler. Avrupa Kampları için tıklayın
Türkiye'de devlet gençler için kamplar düzenliyor .Gençlik kamp ları için tıklayın
Gönüllü işlerde çalışarak konaklama yapabilirsiniz. Günde 5-6 saat gibi çalışınca işletme size konaklama ve yemek imkanı sağlar. Gönüllü işlerçe çalışarak konaklama için tıklayın
Bir de başkalarının evlerine göz kulak olma yöntemi olarak bilinen sistemler var. Ev sahipleri siz eve göz kulak olun diye, size evlerini emanet ediyor. Emanet evlerde kalmak için tıklayın
YEME - İÇME
NE YESEK NE İÇSEK ?
Gideceğiniz ülkelerin geleneksel ve meşhur tatlarını yola çıkmadan öğrenin ve hangi mekanlarda nasıl fiyatlarda olduğuna bilgiler toplayın ve ona göre bütçenizi hazırlayın. İnternetten popüler ucuz lokantaları araştırın.
Yemek ihtiyacınızı ucuza getirmek istiyorsanız kaldığınız hostel, kiralık oda ve ev, coascsurfing evinde kendi yemeğinizi kendiniz yapın tasarruf edin sonuçta özellikle Avrupa’da her öğünü dışarda yemek bütçenizi zora sokar.
Pahalı ülkelerde ille dışarda yemek zorunluğunuz varsa fast food restoranları ve ucuz yerel lokantaları kullanın. Eski Sovyet, Uzakdoğu ve Afrika ülkelerinde sokak yemek kültürü oldukça yaygın ve ucuz. Ara öğünler ve çok acıktınız zamanlarda süpermarketlerden alacağınız meyveleri yiyin veya ekmek salam vb. alıp sandviç yapın. Konakladığınız hoteller bazen müşterilerine özel anlaşmalı
mekanlarda indirim kuponları veriyor
onları kullanın.
Gideceğiniz ülkede yolculuk sırasında ve kalacağınız ilk bir kaç gün için yola çıkmadan annenize ve eşinize börek, kek, kurabiye vb. uzun süre dayanacak yiyecekler yaptırıp bunları hafif plastik saklama kaplarında yanınıza alın, böylece ilk bir kaç günlük yemek derdinden kurtulursunuz. Yeni bir yere gidince nerde ne yenir bilmiyorsanız öğrenene kadar bu sizi aç kalmaktan kurtarır. Basit görünen sokaklardaki küçük mekanlar oldukça ucuz ve lezzetli yemek seçenekleri sunuyor.
İçme suyu bazen sıkıntı olabilir kimi ülkelerde bizim kullandığımız doğal kaynak suları bulmak oldukça güç genelde bizim soda dediğimiz gazlı suları kullanıyorlar. Marketten su alırken mutlaka üzerini okuyun anlamadığınız
bir dilde ise görevlilerden yardım alın.
Kalbe giden yol mideden geçer...
Benim gibi farklı lezzetler tatmayı seviyor ve güzel yiyecekler görünce kendinize hakim olamıyorsanız paranızı dengeli kullanmak için daha çok küçük çeşitli tatları tadın ,ana öğünlerinizi basit ve ucuza getirin.
UYARILAR VE ÖNLEMLER
YOLA ÇIKMADAN OKUYUNUZ!
Bazı ülkelere giriş yaparken havalimanı polisi pasaport kontrolünde fazla soru sorabiliyor ve otel ve dönüş bileti çıktılarınızı görmek istiyor bu yüzden mutlaka yanınızda bulundurun. Polise karşı nazik ve sakin davranın. Erkekler sakallarını traş etmeli bazı ülkelerde sakallı ve esmer erkeklere polis iyi bakmıyor. Sınır kapılarında polis arama yapmak isterse karşı koymayın. Bazen sınırı geçmeniz için rüşvet vermeniz gerekebilir.
Bavulunuzu hazırladıktan sonra önemli evraklarınızı son kez kontrol edin. Kimlik, pasaport, cüzdan, banka kartları, uçak bileti-otel rezervasyon çıktıları vb. kolay ve güvenli yerde olsun.
Unutmayın seyahat süresince başınıza iyi ve kötü şeyler gelebilir. Ne olursa olsun sakin ve mantıklı durun ,kötü olayların gezinizi kötü etkilemesine izin vermeyin. Kimi zaman olumsuz olaylar yaşamak zorunda kalıyoruz. Her şeye karsı hazırlıklı olmalısınız.
Sürekli ulaşım bilgilerinizi kontrol edin. Uçak saatiniz değişmiş veya gemi seferiniz iptal olmuş olabilir. Zor durumda kalmamak için son ana kadar değişiklik olmadığına emin olun. Havalimanlarına erken gidin bazıları çok karmaşık olduğu için uçağınızı bulmak zor olabilir. Son dakikada yetişebildiğim çok uçuşum oldu. Taksiler genelde kazıklamak isterler anlaştığınız paradan fazlasını vermeyin. Metro vb. toplu taşımada dikkatli olun. Kiev metrosunda dikkatsizliğim yüzünden gasp edildim cüzdanım çalındı.
Yön kabiliyetiniz iyi değilse mutlaka yeni bir şehri gezerken yanınızda harita bulundurun.
Sokakta pek kaybolmasam da şehirlerarası karayollarında araba kullanırken veya metroda kaybolduğum oldu. Moskova, Kiev ve Münich metrolarında kayboldum. Balkan ve Eski Sovyet ülkelerinde yollarda yeterince yön tabelası ve işaret olmadığı için araçla gezerken çok kolay kaybolabilirsiniz. Araçta navigasyon aleti bulunsun.
Gece hiç bir yerde tek yürümeyin. Ne kadar güvenli bile olsa mutlaka sarhoş biri gelip size sataşabilir .Geceleri tek veya arkadaşlarla sokakta gezerken bir çok kes saldırı ve sataşma olayları yaşadım. Yolda tanımadığınız insanlar fotolarınızı çekmek isterse izin vermeyin mutlaka para isteyeceklerdir.
Bir yerde konaklarken beklentileriniz çok yüksek olmasın. Hostelde kalıyorsanız gürültü veya ışık sizi rahatsız edebilir. Farklı kişilerle aynı odada uyumak herkese göre değil. En lüks otelde bile kalsanız yan odadan gece geç saatte gelen sesler tüm keyfinizi çıkarabilir. Mutlaka oda kapınızı kilitli tutun. Bir çok kaldığım otelde gece geç saatlerde kapım açılmaya çalışıldı veya kapıma vuruldu .Genelde cinsel amaçlı bu olaylar yaygın. Ev kiralıyorsanız evin temizliğinden emin olamazsınız. Fırsatınız varsa kendi nevresim takımınızı götürün. Kiraladığım bir kaç evde uyuz mikrobu bulaştı ve tedavi olmak zorunda kaldım. Mutfak ürünlerini kullanmadan tekrar yıkayın.
Farklı tatlar her zaman herkese göre olmuyor. Vücudunuzun alışkın olmadığı besinler alerji ve gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor. Özellikle Uzakdoğu ,Balkanlar ve Eski Sovyet ülkelerinde yediklerinize dikkat edin. Ukrayna'da süpermarketten aldığım sushi bayat çıktığı için zehirlendim, bazı ülkelerde bilmeden yediğim hamburgerler ne eti olduğu belirsiz olduğu için kötü etkiler yarattı. Mc Donalts'dan aldınız hamburger bile domuz eti olabileceği için vücudunuz alışkın değilse kötü sonuçlar doğurabiliyor. Böyle durumlarda kendinizi kusturun ve bol su için. Tabi iyileşmiyorsanız hastaneye gidin kusmak bende her zaman işe yarar çünkü mutlaka bana dokunan bir yiyecek denk geliyor.